PAR

rice

kitchen

par mani

Mani sauc Jaroslava, un jau piecus gadus es rīkoju autentiskas Āzijas virtuves meistarklases “Rice Kitchen”, kuru laikā es dalīšos ar savu iedvesmu, kaisli un zināšanām par Āzijas ēdieniem.

Esmu dzimusi Ukrainā, izaugusi Latvijā un vairākus gadus dzīvoju Francijā. Kulinārija ir viens no maniem lielākiem dzīves priekiem, jo atklāt jaunas garšas ir tas pats kā atklāt jaunas kultūras. 6 mēnešus es pavadīju ceļojumā pa Āziju. Iedzīvojoties jaunajās valstīs es izgāju vietējas kulinārijas meistarklases. 

Man paveicies sadraudzēties ar pavāriem no Thai Cookery School un iemācīties pielāgot viņu ēdienus vegāniskai dietai pie Mai no Morning Glory kafejnīcas Chiang Mai pielsētā, iedziļināties Centrālās Vjetnamas virtuvē Green Bamboo skolā Hoi An pilsētā un gatavot organiskajā fermā kopā ar šefu Tan Ho Chi Min pilsētā.  Viss šis man ļāva savādāk skatīties ne tikai uz restorānu ēdienkartēm, bet uz kultūrām kopumā.

“Rice Kitchen” meistarklasēm es izvēlējos ne tikai pazīstamo street food klasiku, bet arī savas iemīlētas receptes no reģioniem un dažus Āzijas-Eiropas virtuvju apvienojuma piemērus.

azijas-virtuves-meistarklase-azijas-virtuves-meistarklase-par-mani

MŪSU FILOZOFIJA

MŪSU MĒRĶIS – lai Jūs pēc meistarklases spētu ne tikai atkārtot izmēģinātās receptes, bet improvizēt ikdienas gatavošanā izmantojot Āzijas virtuves pamatprincipus tā, lai padarīt katru gatavošanas reizi par piedzīvojumu sev un saviem tuviniekiem.

PĒC LABĀKAJĀM ĀZIJAS VIRTUVES TRADĪCIJĀM

Ja Jūs kādreiz ēdāt street food Āzijā, tad atceraties cik viegli un precīzi notiek ēdienu pagatavošana.

lasīt tālāk

Smaidīgās sievietes brauc ar ratiņiem, kuros ir iebūvēta gāzes plīts. Viņas ir gatavas apstāties jebkur un pagatavot Jums svaigu ēdienu pēc individuālā pasūtījuma. Iepriekš sagatavoti ir tikai rīsi un nomizotie dārzeņi. Visa maģija notiek Jūsu acis priekšā. Pēc 5 minūšu gara priekšnesuma Jūs saņemat dūmojošo un smaržīgo šķīvi papildināto ar vairākām mērcēs pēc Jūsu gaumes.

Tāda ir Āzijas virtuve – ātrā, svaigā un ar pilno vietējo smaržu paleti. Mēs gatavosim tā, lai pēc meistarklases šo paleti jebkurš no Jums varētu ienest arī savās mājās.

no latvijā pieejamiem produktiem

Bieži cilvēki, kas pagaršoja Āzijas virtuves ēdienus un vēlas tos atkārtot mājās, sastopas ar divām problēmām.

lasīt tālāk

Pirmkārt, vairāki Āzijas produkti, īpaši zaļumi, mums nav zināmi. Šī garšu palete nerāda asociācijas ar mums pazīstamiem ingredientiem. Tāpēc mēs brīnāmies uzdodot sev jautājumu: “Kāpēc ir tik garšīgi?”.

Otrkārt, pat zinot, kas ir apēsts, mēs šaubāmies vai varēsim atrast vajadzīgus produktus mūsmājās. Par laimi, šodien vairākas garšvielas tiek atvēstas arī uz Latviju.

Es pastāstīšu, kā tās pareizi glābāt un pagatavot, lai maksimāli pietuvināties nesen nolasīto zaļumu garšai. Savukārt, attiecībā uz svaigiem produktiem, atrast aizvietojumu Eiropā ir vieglāk nekā izliekas.

ar veģetārām alternatīvām

Arvien vairāk cilvēku paliek par veģetāriešiem un vegāniem. Esmu visēdāja,  bet cenšos stingri minimizēt gaļas daudzumu savā dietā.

lasīt tālāk

Āzijā es vēroju vietējos kulinārus un izgāju kulinārijas kursus vegānu restorānā, lai iemācīties pielāgot Āzijas ēdienus jebkādai gaumei vai alerģijām. Ar šo arī dalīšos savu kulinārijas meistarklašu laikā.